CELULIT - RING SAMO ZA UPORNE

Dokazano je da celulit nije samo estetski problem iako zna predstavljati veliki izazov ako ga imaš puno a želiš nositi kratke suknjice i hlačice. Prema najnovijim istraživanjima, celulit je najčešće pokazatelj mentalne zasićenosti, emotivne nestabilnosti, duhovnog preispitivanja ili zastoja (nepropuštanja) te nepravilne prehrane, nezdravog i stresnog načina života i poremećaja metabolizma uslijed utjecaja nasljednih i drugih faktora. No celulit još uvijek ženama predstavlja najveće opterećenje na fizičkoj razini jer narušava lijep izgled iako, ako uzme maha, celulit može uzrokovati ozbiljnije poremećaje kao što su oticanje nogu i ruku, osjećaj težine, bolovi u leđima i zglobovima ili kronični umor i žarenje u nogama. Zbog toga se celulitu pristupa sa svih aspekata, od emotivnog i duhovnog do mentalnog i fizičkog i tek putem zalaganja na svim tim frontovima može doći do trajnih i zadovoljavajućih rezultata i promjene. Rješavanje celulita zahtijeva strpljivost pa je naš savjet - s celulitom pomalo.

Mnogo puta si čitala o celulitu ili ga, zle li sudbine, osjetila ga pod vlastitom kožom.

Svi znamo što je to celulit i kako izgleda. Problem nije u prepoznavanju nego u rješavanju tog neželjenog masnog tkiva koje, osim što poružnjuje, može jako svrbjeti i boljeti. Celulit često nije povezan uz debljinu pa silne dijete i preprati za mršavljenje ne pomažu.

I ti si jedna od onih koja je probala sve a rezultati su jedva vidljivi..Pa se s pravom pitaš - ima li lijeka?

Celulit se sastoji od vode, masnoće i toksina a najčešće se nakuplja na stražnjici, bedrima i trbuhu. Može biti nasljedan ili nastaje uslijed nezdravog načina života (što je najčešće) i hormonalne neravnoteže ( pms, menopauza, trudnoća, pubertet, kontracepcija).

Celulit može biti meki (rasprostranjeniji je i lakše se skida), i tvrdi ( lokaliziran i bolan), a glavna karakteristika za oba oblika je smanjena cirkulacija i zadržavanje tekućine.

Kako se riješiti celulita?

  1. Celulit je najbolje napasti iz više fronti a jedna od najznačajnijih je masaža koja će potaknuti cirkulaciju i razbiti tvrde masne nakupine. Uz masažu dobro je posjetiti saunu ili na drugi način potaknuti znojenje (zamatanje u foliju) kroz koje će se odstraniti višak tekućine, soli i toksina.
  2. Dobro je smanjiti unos kave (kofeina), čaja, alkohola, ugljikohidrata i nezdravih masnoća (fast food) te povećati unos povrća i voća (najbolje su jabuke i friški ananas), a nezdrave grickalice zamijeniti zdravim (mrkva, suho voće, bio krekeri, kokice bez masnoće i sl.). Najbolja prehrana je mediteranska.
  3. Provjeri svoje hormone ( čak i ako piješ kontracepcijske pilule) jer hormonalna neravnoteža također može pogodovati debljanju i nastajanju celulita zbog krivih poruka koje tijelo dobiva te tako skuplja nepotrebne zalihe u obliku masti.
  4. Unesi što više vode u organizam (ne sokova i ostalih napitaka) jer će ubrzati čišćenje tijela i tako izbaciti sve toksine koji opterećuju metabolizam i njegovu izmjenu tvari. Probava je također važna pa ukoliko imaš problema uvrsti u jelovnik suhe šljive, alge, musle, zob, lan i sl.
  5. Izbjegavaj usku odjeću i bavi se nekom aktivnošću koja će dodatno potaknuti cirkulaciju. Par puta tjedno po pola sata bit će sasvim dovoljno za početak. Planinarenje, hodanje, vožnja bicikla..idealni su za kretanje i druženje pa zašto to ne iskoristila?
  6. Napravi kupke koje će potaknuti cirkulaciju i otapanje masnog tkiva:
    1. kupka s brašljanom: 100 grama bršljana kuha se 10 minuta u 1 l vode, procijedi i ulije u kupku.
    2. kupka s đumbirom: naribati 200 grama svježeg đumbira, zamotati ga u gazu i potopiti u vruću kadu. Leći i uživati oko 20 minuta. Ponoviti svaki drugi dan najmanje tri tjedna
    3. kupka s eteričnim uljima: u žlicu meda ili soli nakapati 30 kapi eteričnih ulja grejpa, limuna, borovnice, đumbira, eukaliptusa, sandala, kadulje, cedra (najviše ih pomiješati pet) te pomiješati sa toplom vodom u kadi. Ležati u mirišljavoj kupki najmanje 20 minuta. Ponoviti prema želji.
  7. Osim kupki, kure s hrastovom korom i đumbirom pokazale su se jako učinkovitima:
    1. Kura s hrastovom korom: pomiješati 50 grama samljevene hrastove kore sa 200 grama ugrijanog maslinovog ulja i time masirati dijelove tijela gdje se pojavio celulit. Poslije masaže te predjele istuširati hladnom i toplom vodom te istrljati spužvom. Postupak ponavljati deset dana za redom, a onda nekoliko puta tjedno.
    2. Kura s đumbirom: svaki dan naribati 150 grama đumbira i zamotati ga u gazu. U loncu zagrijati 5 litara vode, kada voda provre staviti đumbir u gazi u vodu. Na ruke staviti gumene rukavice ( da ne opečete kožu). Uzeti srednji ručnik, namočiti ga u vodu s đumbirom (koja ostaje na toplom ali ne smije vriti), ocijediti ručnik (ako treba malo ga rashladiti mahanjem) i staviti ga na mjesto gdje je celulit. Nakon par minuta, ponoviti postupak – oblog mora biti topao. Postupak ponavljati svaki dan dok celulit ne nestane. Važno je da se voda sa jednom upotrijebljenim đumbirom više ne koristi – svaki dan nova voda i svježi đumbir.
#Beauty tip by Mary #CELULIT
Galerija fotografija
CELULIT -  RING SAMO ZA UPORNE
Povezani članci
Zdrava krava - Kućni anticelulitni postupak
Zdrava krava - Kućni anticelulitni postupak