KONZUMACIJA ETERIČNIH ULJA - BRŽI PUT DO ZDRAVLJA

Aromatične, ljekovite i mirisne biljke oduvijek su bile zahvalan saveznik ljudskog zdravlja i ljepote. Najčešće su se konzumirale u obliku čaja ili eteričnih ulja koja su se često, pogotovo kod zdravstvenih tegoba, uzimala oralno. S pojavom lijekova takva konzumacija biljaka je otišla u drugi plan no brojni new age terapeuti i naturopati preporučuju vraćanje tradiciji te sve češće u svojim receptima, pogotovo za jednostavnije boljke poput prehlade, mučnine, glavobolje i loše probave, preporučuju oralno konzumiranje eteričnih ulja.

Prije same konzumacije, imajte na umu da su eterična ulja potpuno prirodna esencija biljke no u visokom koncentratu te je potrebno povesti računa o eventualnoj alergiji na pojedine tvari iz ulja (pogotovo ako pijete neke lijekove) a dobro je pripaziti i na porijeklo, način dobivanja ulja te na koncentraciju unosa. Također, važno je napomenuti da se ne preporuča koristiti eterična ulja u obrocima za bebe te za djecu do 5 godina, dojilje ili trudnice, kao niti za osjetljive ili alergične osobe. Ponekad se može pojaviti alergija baš zbog nekog dodatnog sastojka koji je „zalutao“ u eterično ulje pri postupku njegovog dobivanja.  Zbog toga budite sigurni da koristite organska i bio eterična ulja koja ne sadrže eventualne otrove iz zraka ili tla, da ulja dozirate umjereno, ukupno najviše 2 kapi nakon obroka je dovoljno za odraslu osobu (6 kapi u jednom danu)  te da ste eterično ulje pomiješali s nekim nosiocem – medom, maslinovim uljem, kockom šećera, u varivu, smjesi ili napitku kako ne bi s jakom koncentracijom ulja oštetili sluznicu grla. Na europskom tržištu već se dugo mogu nabaviti i eterična ulja za konzumaciju pakirana u enteričkim kapsulama koje se otapaju u crijevima. Te kapsule pokazale su se praktičnim prirodnim „doktorima“ u bilo kojoj situaciji jer su idealne za putovanje i zaposlene ljude koji nemaju vremena za kapanje i miješanje ulja u svom uredu.

 

Kako i koja eterična ulja konzumirati?

 

Eterična ulja mogu se podijeliti prema brojnim kriterijima, od načina dobivanja pa do zemlje porijekla no jedna od najčešćih podjela svakako je prema aromatičnoj obitelji od kojih se za konzumaciju i kulinarstvo najčešće koriste eterična ulja iz citrusne (bergamot, grejp, limun, mandarina, naranča), cvjetne (ruža bugarska i turska, kamilica germanska i otto, lavanda, ylang ylang, neroli), biljne (paprena metvica, ružmarin, mažuran, kadulja), začinske (korijander, mažuran, estragon, lovor, crni papar, đumbir, kardamum, bosiljak, muškatni orašćić) i kamforaste obitelji (eukaliptus, čajevac).

 

 

Eterična ulja kod manjih zdravstvenih tegoba

 

Najbolje ih je konzumirati pomiješana sa žlicom meda ili ako ih kapnete na kocku šećera koja se onda postepeno rastapa u ustima.  Pazite pri tome na doziranje, preporuča se u početku konzumirati jedna kap eteričnog ulja, a s vremenom, kada tolerancija poraste, najviše dvije kapi i to nakon obroka. Ne ponavljati postupak više od tri puta dnevno. 

 

Prehlada i upala grla – eukaliptus, čajevac, paprena metvica.

Protiv crijevnih grčeva – kamilica germanska i otto, komorač.

Protiv težine u želucu i za bolju probavu – paprena metvica, komorač.

Protiv putne mučnine – đumbir, paprena metvica.

Peckanje pri mokrenju, infekcija mokraćnog sustava – komorač, čajevac, lavanda.

Mišićni bolovi – grejp, limun, ružmarin.

Giht – korijander, ružmarin, timijan.

Protiv iscrpljenosti – bosiljak, ruža bugarska i turska, ružmarin.

Za smirenje – lavanda, mažuran.

Antidepresivno – slatka naranča, limun, grejp.

Glavobolja – eukaliptus, kamilica otto, lavanda, kadulja, ružmarin.

 

 

 

#ETERIČNA ULJA #KONZUMACIJA
Galerija fotografija
KONZUMACIJA ETERIČNIH ULJA - BRŽI PUT DO ZDRAVLJA
Povezani članci
ETERIČNA ULJA U PRIRODNOJ KOZMETICI
ETERIČNA ULJA U PRIRODNOJ KOZMETICI